València, cultura, història i modernitat. La ciutat de les arts i de les ciències

Ciutat de les Arts i les ciències de València. Esteu convidades a aquest bloc totes les persones respectuoses amb el símptoma aliè, no ofensives ni violentes.

diumenge, de setembre 28, 2014

Regressió de les humanitats, la filosofia venuda

Sembla que el món, Occident haja dit prou, la filosofia, l'ànima de la Història ha estat relegada a una assignatura optativa, si bé som un conglomerat d'ànimes amb unes quantes fent-nos plans col·lectius, el cert és que la filosofia ha estat i és totalment sentit i comprovat per a un atent lector de la Història l'ànima d'aquesta, que ara sembla dir: Deixem-nos oblidar-ho tot, deixem-nos caminar com pollastres sense cap, deixem-nos anar cap a la fi sense consciència.
Cap poble pot comprendre i molt menys entendre la seua història si no és per la filosofia, quan Sòcrates dóna la vida per poder parlar i ser lliure, dialècticament i ideològicament lliure naix Crist com a plasmació socràtica, en el fet de fer-nos sentir éssers lliures, sense culpa; quan l'escolasticisme acampa en la filosofia mundial són els convents i els monjos qui guarden el saber del món; quan els àrabs conquereixen la Hispània és Averroes qui tradueix les obres d'Aristòtil i quelcom canvia a Occident, de fet aquestes idees provoquen el Renaixement a Itàlia i és quan Hume entra en acció que naix la ciència i, Kant crea la mentalitat alemanya quadriculada que tants problemens ha donat al món; i és en els segles XIX i XX que Nietzsche, Marx i Freud sospiten de tot i és crea el major segle de les llums i de les foscors conegut fins aleshores. La pregunta és: Qui ens vindrà ara? Serà la puta economia d'un pollastre sense cap qui ens guiarà fins l'hecatombe final? O serà la dialèctica hegeliana portada pels “dilettanti” de la filosofia qui ens farà caminar?
Jo m'incline a pensar en aquesta darrera possibilitat, de fet pagada o no la filosofia ha estat el món i el món ha estat la filosofia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada