València, cultura, història i modernitat. La ciutat de les arts i de les ciències

Ciutat de les Arts i les ciències de València. Esteu convidades a aquest bloc totes les persones respectuoses amb el símptoma aliè, no ofensives ni violentes.

dimarts, d’octubre 06, 2015

Conflicte lingüístic espanyol. La perifèria lingüística

Cada ens, sistema, individu o societat té tres registres on descansa la seua estabilitat, l'econòmic, el polític i el social o lingüístic, hui tenim esquerdats tots tres registres, el darrer, el lingüístic es va trencar amb la desaprovació, per un Tribunal Constitucional polititzat, de l'estatut català; que va ser una errada tangibilitzar el que ja era de facto? Sí, però una volta fet s'havia d'haver legitimat, que no judicialitzat.
Veient les eleccions portugueses m'ha vingut una idea al cap, i si a Espanya fóra necessària una unió entre el PP i el PSOE per a governar aquest país i resoldre el major problema en quaranta anys que ha tingut aquest país, nació de nacions? El problema català i el de la perifèria.
És gairebé absolutament desitjable que hi haja després de les eleccions espanyoles una manca de majories, per a que aquests dos partits s'unisquen, fent una equació semblant a l'alemanya, s'unisquen per a poder resoldre el tema català, que és el tema lingüístic de la perifèria.
I jo m'atreviria a proposar que s'ha de primar constitucionalment, per sobre de moltes altres coses, el tema lingüístic, com també el de finançament; sobre el tema lingüístic la prima econòmica dels mitjans de comunicació en les llengües pròpies de cada comunitat autònoma amb llengua pròpia, junt a la declaració de nació d'aquestes comunitats i la consecució de la immersió lingüística en tots aquests territoris; i sobre el tema de finançament el repartiment segons la població i el PIB.
Potser siga una mica precipitat o feta d'antuvi aquesta demanda al futur, però no veig una altra solució, si el repartiment dels vots no dóna per a majories absolutes, ni a què el partit que vol el diàleg amb Catalunya, el partit socialista, no puga formar govern.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada