València, cultura, història i modernitat. La ciutat de les arts i de les ciències

Ciutat de les Arts i les ciències de València. Esteu convidades a aquest bloc totes les persones respectuoses amb el símptoma aliè, no ofensives ni violentes.

dimarts, de novembre 03, 2015

Conflicte lingüístic espanyol. L'Apocalipsi

Si fa tres o quatre anys vaig escriure que els patafísics i els filòsofs, com a arquitectes de la realitat, havien exorcitzat la III Guerra Mundial, no em desdic hui, ho corrobore, però cal que fem el camí, cal que jo vos escriga aquest xicotet article, com una oració que quadrarà el trencaclosques de la Història.
Si la realitat d'un país se cimenta sobre tres registres, l'econòmic, el polític i el lingüístic o religiós o social; és ben cert que hui fallen tots tres i, per tant estem en el punt d'inflexió o de crisi de la nostra societat, l'espanyola i el qual darrer desencadenant és el tema català.
Dalí, José Antonio i Federico van conviure com a amics, representants paradigmàtics d'una Espanya en crisi, la del 36, que tantes joies i tristeses ens va donar. Federico era la part esquerrana, l'Espanya de la transgressió i de la revolució; José Antonio va ser el trellat, la de la tradició i l'ordre; però va haver de ser Dalí, que representava la perifèria lingüística, amant d'ella mateixa i alhora la banda central, la banda espanyola amorosa, espiritual, però la part més tradicional va eixir amb èxit, però no va ser sinó amb Dalí, que la reconciliació es va dur a terme, va cimentar, va unir, conjuminar la primera i la segona, per a que quaranta anys després, amb el seu gran valor, es creara la transició espanyola.
Una “entente” on les llengües perifèriques, exceptuant casos com el valencià, van ser respectades i discriminades positivament, on la política va creure en l'espanyol i aquest en la política i on l'economia del país va portar-nos a ser la huitena potència mundial.
Hui açò està en perill, però com que sé que els patafísics o dilettanti de la filosofia estan en guàrdia, sé també que l'amo, hui es parla als amos, l'amo trobarà ressò d'aquestes paraules per a tornar a la unió, novament, de les polítiques desviades de la prudència, ja en tots tres registres, per part d'ambdós bàndols.
Tornarem al camí, això o l'Apocalipsi, ja van “provar” els amos a la II Gran Guerra del que érem capaços, no hi ha res, no teniu res a guanyar en el conflicte, ni uns ni altres. Ni molt menys jo mateix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada