València, cultura, història i modernitat. La ciutat de les arts i de les ciències

Ciutat de les Arts i les ciències de València. Esteu convidades a aquest bloc totes les persones respectuoses amb el símptoma aliè, no ofensives ni violentes.

dimarts, de novembre 10, 2015

Conflicte lingüístic espanyol. L'infinit camí cap a la normalitat

O la llebre al final del camí; si una cosa va fer bé la transició amb respecte a les nacions espanyoles va ser deixar l'equació oberta, de les competències; un patriota, com qualsevol persona, necessita saber que sempre hi ha un camí més lluny del que ha abastat i, creure que algun dia arribarà a la meta.
La meta és la concepció masculina, però hui amb la Nova Era se'ns imposa el camí, que no la meta i els polítics de la transició van saber posar als nacionalismes eixa safanòria davant dels seus ulls per a què la màquina no s'aturara.
Heidegger va dir que el concepte és el temps de deconstrucció de la cosa, el que vol dir que la Història cavalca dialècticament cap al cim, tot i que no combregue amb ell amb que haja d'haver un cim i una caiguda, sinó que ben fet la cosa pot allargar-se tant com vulguem, fins a límits inimaginables.
Hui en una hipotètica reforma de la Constitució podríem posar la safanòria dels nacionalismes nacionals en la normalitat de llurs llengües pròpies, sempre hi haurà marge a la millora, tot pensant en la globalització i en la gran tendència cap a la uniformitat lingüística.
De fet un sistema, individu o ens està format per tres registres, el simbòlic o lingüístic, el real o econòmic i l'imaginari o polític i, és el registre lingüístic, el religiós qui conforma el problema dels nacionalismes, més o gairebé més importants que el polític o l'econòmic en aquest cas.
Sabem que un poble necessita d'un amo i aquest d'un poble; a Catalunya hi ha tots dos, amb la qual cosa el registre lingüístic o religiós, el de la llengua, conforma el nou impuls independentista. A més dificultat per a fer servir la llengua pròpia més independentistes; a més obstacles polítics o econòmics augmenta el seu nombre.
Sapiem fer com els polítics de la transició, sapiem deixar oberta l'equació per a què aquest país tinga, malgrat els que el voldrien mort, un llarg període de pau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada