València, cultura, història i modernitat. La ciutat de les arts i de les ciències

Ciutat de les Arts i les ciències de València. Esteu convidades a aquest bloc totes les persones respectuoses amb el símptoma aliè, no ofensives ni violentes.

diumenge, de maig 22, 2016

Conflicte lingüístic espanyol. Quan la neutralitat és encara possible

Fidels a la nostra identitat com la poesia ho és a la Universalitat.
Religiós, escriptor i poeta Pere Casaldàliga.

Hi ha certs moments en què posar-se en el discurs de l'analista o com a simple observador pot semblar una postura indigna, és el cas dels lluitadors contra Hitler o Stalin i moltes altres bregues, són moments en què no hi ha una altra eixida que decantar-se, hui al Principat, a la Comunitat Valenciana, a Espanya, prémer el gallet de la discòrdia em sembla una postura covard, per la seua facilitat, una postura còmoda.
Què vol majoritàriament el poble català? Una Catalunya independent i catalana.
Què vol majoritàriament el poble espanyol? Una Espanya una i castellana.
Què proposa un home com jo? Poder parlar la llengua catalano-valenciana a Espanya sense humiliacions, dit d'una altra manera: Llengües pròpies i històriques vehiculades a llurs territoris i un racó en l'ensenyament, com ara una assignatura a les escoles per al castellà o segona llengua en aquests territoris, que posarien aquesta llengua al seu lloc, ser la segona llengua en aquests territoris.
No es pot impunement reprimir i menys encara inhibir una llengua sense rebre del Cosmos la resposta, no es pot humiliar ningú lingüísticament a la terra dels seus iaios sense suportar la reacció del Cosmos.
Jo moriria sense el català-valencià, però també sense el castellà, però com que he acceptat la meua mort, que Déu vulga, siga, bé, quan siga, només busque la millor solució i única possible: Cap humiliació lingüística. Vehiculació de les llengües històriques a llurs territoris i cura i lloc per a la segona llengua, una assignatura a les escoles, primant-se mitjans de comunicació en les llengües històriques i pròpies, carregant amb impostos la llengua segona, en acabat, Espanya una i diversa, Unió Espanyola veritablement plural.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada