València, cultura, història i modernitat. La ciutat de les arts i de les ciències

Ciutat de les Arts i les ciències de València. Esteu convidades a aquest bloc totes les persones respectuoses amb el símptoma aliè, no ofensives ni violentes.

diumenge, de maig 15, 2016

Linux i Open Office, sistemes i programes gratuïts

He descobert mitjançant Miguel Embuena, un amic que conec fa molts anys, una nova plataforma d’escriptura, sé que la major part de les persones no la fa servir, potser perquè dóna més problemes, no és cert, és igual que la seua rival, o perquè està pràcticament enfosquida per la seua més important competidora: L’empresa Microsoft amb el seu Windows i en aquest cas l’Office per a Windows.
De tant en tant et trobes amb un romàntic o un idealista, tot lo món sap que tenim còpies del sistema operatiu Windows i de l’Office de Windows sempre que ho volem, demanant-los a algun amic que els tinga i ens els vulga deixar. Però seria això possible sense aquests “folls” de la informàtica que treballen tot plegats i lliurement per a donar-nos programes que pengen a la xarxa i que ens podem baixar de forma gratuïta? Jo crec que no, doncs Microsoft ens deixa copiar els seus caríssims productes perquè vol tenir una posició dominant al mercat, és a dir que tothom faça servir els seus programes.
Tot i que li han eixit unes pústules a la cara que es fan cada colp més purulentes, aquest xics de la informàtica cada volta perfeccionen més el seu software i el fan més fàcilment manejable al usuari mitjà i inclús a qui només sap fer servir programes bàsics. Crec i espere que arribarà un dia que la informàtica, si continuen havent-hi els ariets que tomben les portes del castell de Microsoft, esdevindrà totalment gratuïta i més assequible no per a l’occidental mitjà sinó per tot lo món.
Un gran somni aquell dels joves informàtics que es cansen de que els enganyen amb aquest o aquell producte més sofisticat però més car. Fa cent i tants anys va ser la negació de la propietat privada, hui la història es repeteix però d’una manera més civilitzada, amb generositat i despreniment, no sé si fan mal a algú però la idea es bella i gran; jo he pres exemple, he instal·lat Linux al meu ordinador (Això si, cal ser realistes, a una partició) i he fet aquest article amb l’Open Office.
De fet aquest article el vaig fer fa més de deu anys, ara sempre faig servir el Writer d'Open Office, la versió del Word, i puc dir-vos que té el corrector de català del Principat, de català-valencià de les normes de l'AVL i de la RACV, sí, fins i tot els secessionistes estan representats en aquesta plataforma tan sencera i plural, fins i tot té totes les altres prestacions de l'Office de Windows de franc i és compatible amb ell. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada