València, cultura, història i modernitat. La ciutat de les arts i de les ciències

Ciutat de les Arts i les ciències de València. Esteu convidades a aquest bloc totes les persones respectuoses amb el símptoma aliè, no ofensives ni violentes.

dimarts, de setembre 27, 2016

Dia de les llengües, han parlat les perifèries lingüístiques

Ahir va ser el dia de les llengües a tot el planeta, les llengües oblidades, eixos símptomes, que reprimits provoquen guerres i conflictes, i que foscos interessos s'encarreguen, sota motius econòmics, polítics i religiosos-lingüístics, d'esborrar, sota un pretés bé comú, gran errada. El dia ha passat sense pena ni glòria, i haguera sigut menys encara si les perifèries no hagueren parlat a aquest estat-nació, nació de nacions.
A Galícia es dona una situació que ja es va donar a València, hi ha un nacionalisme, millor fals o formal nacionalisme horitzontal, tot lo món empra el gallec-portuguès per a dirigir-se a l'electorat, fent així de cara a l'opinió pública, en el cas dels partits estatals, un nacionalisme de forma, que no de fons, doncs no es fa palès en polítiques tendents al reforçament de la llengua pròpia de Galícia, els ciutadans han caigut en el parany, com va passar fa uns deu anys a València.
I al País Basc la cosa està molt més clara, el bipartidisme estatal, de la nació estat s'ha trencat en favor del nacionalisme perifèric, el derrotat el nacionalisme estatal.
Quan se n'adonarà l'estat-nació, nació de nacions espanyola o la simple Castella de que hi ha un veritable problema lingüístic d'ençà més de quatre cents anys, i que amb la substitució lingüística anem a un conflicte global?
Quan se n'adonarà Castella de que ha de fer un sistema polític, lingüístic i econòmic simètric? La resposta serà la salvació d'aquest país i potser del globus, doncs Espanya històricament ha estat el banc de proves de les polítiques de tot tipus assajades dos cents anys ençà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada